PREMIERA: Cwane Google

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek6 Gwiazdek (oceń artykuł)
Loading...

Po ostatniej wielkiej aferze z naruszeniem prywatności na Facebooku użytkowników, bardzo duża grupa z nich jest dziś wręcz wyczulona na tym punkcie. Koncern Google od pewnego czasu stosuje pewną naganną praktykę (być może działa ona tylko w przeglądarce Chrome). Chodzi o to, że pracując na webowej wersji poczty Gmail i po wylogowaniu się dalej jesteśmy zalogowani w Google.

Reklama                                                             Czytaj dalej
 

Kłopot polega na tym, że na drugiej karcie widzimy zalogowane nasze konto w wyszukiwarce giganta z Mountain View. Przez to Google gromadzi jeszcze więcej danych odnośnie zachowań konsumentów w sieci web. Z pewnością spora grupa z nich nawet tego ciągle aktywnego zalogowania nie zauważy podczas szybkiego otwierania drugiej karty w przeglądarce Chrome (chwilę po wylogowaniu się z Gmaila).

I pomyśleć, że takiej sytuacji kilka miesięcy temu nie było. Raz wylogowany użytkownik poczty Gmail nie musiał drugi raz tego robić z poziomu wyszukiwarki Google. Widać, że internetowy monopolista ma coraz to większe zapędy na gromadzenie większej liczby informacji o użytkownikach. Dwa kliknięcia zamiast jednego to dla wielu osób może być zbyt duża bariera lenistwa do przeskoczenia. Tym samym znowu małym kosztem Google wygra. Motyw ten analogicznie występuje w mobilnym Chrome.

(fot. My mobile)

Przygotowane przez

jest autorem 9242 informacji na tej witrynie.

Obserwuj My mobile na Facebooku i otrzymuj wszystkie powiadomienia!

Skomentuj

  My mobile © 2008-2018. All Rights Reserved, Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wszelkie loga, znaki firmowe oraz zdjęcia prasowe należą do ich właścicieli.
Kopiowanie treści bez zgody serwisu zabronione.
My mobile to serwis, dzięki któremu odkryjesz nowe
zadziwiające możliwości swojego telefonu. Zapraszamy!

Serwis rekomenduje wszystkie platformy:

Pomoc | Reklama | Dla Inwestorów | Kontakt