Android Jelly Bean jeszcze bardziej oddala siÄ™ od Froyo, zaskakujÄ…ce spadki Ice Cream Sandwich
|
|
- środa, Luty 6, 2013, 3:14
- News
- Dodaj komentarz
Posiadacze smartfonów z mobilnym systemem operacyjnym Android w wersji Froyo (2.2) mogą już się czuć niczym wymarłe dinozaury. Tak w największym skrócie można streścić opublikowany wreszcie z drobnym poślizgiem raport fragmentacji zielonego robota za luty 2013 roku. Najnowsze wydanie Androida Jelly Bean jeszcze bardziej odskakuje (z 1,2% różnicy do poziomu 5,5%) od Froyo.
Pierwszy taki trend mogliśmy zauważyć w styczniu. Oczywiście dalej najpopularniejszy jest pierniczek, czyli Gingerbread (2.3) z udziałami 45,6%. Ten tradycyjnie notuje spadek. Pewnym zaskoczeniem jest natomiast fakt zmniejszonych wartości dla wersji Ice Cream Sandwich do poziomu 29% (wcześniej było to 29,1%).
Reklama |   |                                                           Czytaj dalej |
|
  |
![]() |
Choć z drugiej strony jeden punkt procentowy to naprawdę niewiele. Zapewne taki stan rzeczy wynika z faktu, że producenci zaczęli masowe aktualizacje sprzętu od razu do najnowszego wydania Jelly Bean (ten ma teraz 13,6%). W efekcie pomijana była mroźna kanapka bezpośrednio na rzecz żelkowego Androida. Tak było w przypadku smartfonów takich marek jak chociażby Samsung (aż 10 modeli otrzymało najnowsze oprogramowanie Jelly Bean) czy Sony (u niego było to natomiast kilka sztuk). Tabletowy zielony robot Honeycomb ma 1,3% udział w rynku. Potem jest wspomniany już na samym początku artykułu poczciwy Froyo (2.2) z wynikiem 8,1%, który z miesiąca na miesiąc bardzo mocno topnieje. Wydanie Eclair (2.1) ma obecnie 2,2%, zaś Donut (1.6) 0,2%. Poniżej prezentujemy dodatkowo graficzny obraz fragmentacji Androida.
(fot. Google/My mobile studio)
–
Popularność kolejnych dystrybucji Androida:
- Gingerbread (45,6%)
- Ice Cream Sandwich (29%)
- Jelly Bean (13,6%)
- Froyo (8,1%)
- Eclair (2,2%)
- Honeycomb (1,3%)
- Donut (0,2%)
–
FRAGMENTACJA ANDROIDA (DIAGRAM ZA LUTY 2013)
–
Powinny Cię zainteresować również te informacje:
Przygotowane przez
Skomentuj